Onbewust druk leggen op je kind

Onbewust druk leggen op je kind

Bijna iedere ouder is supertrots op zijn of haar kinderen. Wat jou betreft is jouw kind het leukste, knapste, slimste en liefste kind van de wereld. En zo hoort het ook. Soms kan die trots echter doorslaan en ga je van je kind verwachten dat het altíjd het leukste, knapste, slimste en liefste kind van de wereld is. En dat is is natuurlijk een onmogelijke taak, waardoor je kind heel onzeker kan worden. Hoe kun je jouw kinderen nu stimuleren het beste uit zichzelf te halen zonder de lat te hoog te leggen?
 

Bang voor de reactie van anderen

Allereerst is het goed om bij jezelf na te gaan wat je nu écht van je kind verwacht en waarom. Gaat het eigenlijk wel over je kind? Of is het meer je eigen onzekerheid waardoor je wil dat je kind goed presteert? Het is helemaal niet gek dat je bang bent dat andere ouders jou beoordelen op basis van het gedrag van jouw zoon of dochter. Wanneer zoonlief op de vloer van de supermarkt gaat liggen gillen om een snoepje, zou je het liefst tegen alle omstanders willen zeggen: “Ik heb hem echt niet zo opgevoed hoor!”
 

‘Mijn kind gaat het beter doen’

Een ander bekend fenomeen is de ouder die langs de lijn van het voetbalveld staat te schreeuwen. Enerzijds een teken van oprechte betrokkenheid, maar misschien ook de hoop dat jouw kind het beter zal doen dan jij vroeger. We laten vaak onze eigen jeugdervaringen meespelen in de opvoeding van ons kroost. Een jongen die altijd het gevoel had dat hij het niet goed genoeg deed, zal als vader denken: dat zal ik mijn kind niet laten overkomen. Je wilt er alles aan doen om je kind te laten uitblinken in de hoop dat het daardoor gelukkiger zal worden. Maar juist die hoge verwachtingen maken het voor een kind onhaalbaar om daaraan te voldoen. Resultaat: ook dit kind heeft het gevoel nooit goed genoeg te zijn.
 

Maak het haalbaar

Maak dus een duidelijk onderscheid in jouw eigen dromen en onzekerheden en kijk daarna naar je kind als individu. Welke verwachtingen passen bij hem of haar. Zorg ook dat de verwachtingen die je hebt realistisch en haalbaar zijn. Die passen bij de leeftijd en de ontwikkelingsfase van ieder kind op zich. Dit helpt je kinderen ook om zelfvertrouwen op te bouwen. Wanneer ze weten dat het haalbaar is om aan de verwachtingen te voldoen, voelen ze zich sterker en zullen ze actiever proberen het doel te bereiken. 
 

Sturen in plaats van straffen

Volgens onderzoekers moet je de eerste 10 jaar echt zien als een tijd waarin je kind alles nog moet leren. Het is zinloos en in sommige gevallen zelfs schadelijk om een kind regelmatig te straffen. Leren gaat nu eenmaal met vallen en opstaan. Je kunt een kind wel helpen door het gedrag op een effectieve manier te sturen, zonder direct boos te worden. Sommige taken zijn gewoon wat lastiger en met een beetje hulp leren ze uiteindelijk om het zelf te kunnen.